„Mai mult decat case: COMUNITATI” – Povestea Vizuresti

7 octombrie, decretata de ONU Ziua Mondiala a Locuirii, a marcat si prima mea zi de Voluntar de profesie, o zi cu emotii si nerabdare, ce a dat startul proiectului Big Build13, programul anual de constructie si voluntariat al Habitat for Humanity Romania.

Sub sloganul „Mai mult decat case: COMUNITATI”, Big Build13 s-a derulat anul acesta în perioada 7-11 Octombrie, in satul Vizurești, judetul Dambovita, acolo unde si-a propus sa dea tonul  schimbarii situatiei cu care se confrunta o comunitate saraca.  De aceea, la Big Build13 voluntari de pretutindeni alaturi de localnici au lucrat impreuna pentru: construirea unei casute de cultura (o clădire de 70mp, cu 3 incaperi destinate activitatilor after-school, atelierelor educationale si unei biblioteci), construirea unui grup sanitar, care sa deserveasca scoala si reabilitarea dispensarului comunitatii.                                                                              Povestea Vizuresti vorbeste despre:

  • o comunitate saraca – izolata si fara activitate economica, formata din 1.400 de persoane, 65% dintre acestea fiind de etnie rroma.
  • 220 de elevi care, fie iarna, fie vara, ploi, zapezi, erau nevoiti sa foloseasca o constructie veche din curtea scolii pe post de toaleta.
  • oameni nevoiti sa strabata 10km pana in localitatea invecinata, pentru a beneficia de servicii medicale, ori de un simplu medicament, dispensarul satesc fiind inchis de catre Sanepid.
  • un stil de viata precar, devenit o obisnuinta, atat pentru comunitatea locala, cat si pentru cei din jur si un risc de abandon scolar ridicat.

Dar povestea Vizuresti, citita printre randuri, are si parti frumoase si mai ales, oameni frumosi, iar Big Build13 a stiut sa le valorifice si sa dea un nou curs povestii lor, un curs mai colorat si mai optimist. Intr-un cadru rural de poveste, scaldat in lumini si culori de toamna, am regasit grupate: o scoala (fost conac daruit de vechii proprietari ca azil pentru bolnavii de plămâni din zonă, ulterior devenind scoală), o gradinita, un fost dispensar, precum si copacii seculari ai conacului. In fiecare dimineata ne intalneam aici, ne salutam si ne strigam pe nume ca si cand ne cunosteam de foarte multa vreme, de la copiii de gradinita si scoala care veneau la ore, pana la voluntarii din sat, voluntarii de la companii si din Irlanda de Nord…cu totii veniti pentru a indeplini visul comunitatii Vizuresti.

Big Build13 a fost un adevarat maraton de construcție, pe parcursul a cinci zile. Activitatile de santier erau acompaniate de sunete de ciocane si fierastraie, de indicatii si explicatii date de catre cei mai experimentati, dar si de povesti de viata si rasete….. iar, din cand in cand, de jocurile si glasurile copiilor iesiti in pauza. Lucrurile se petreceau si avansau cu asa repeziciune, incat de multe ori eram surprinsa alergand de la un punct de lucru la altul incercand sa surprind cu aparatul de foto momentele cheie ale zilei: ridicarea structurii de lemn, a fermelor pentru acoperis, realizarea invelitoarei exterioare, montarea gips-cartonului, izolatiei,  finisajelor exterioare, montarea ferestrelor si usilor, a instalatiilor interioare si a elementelor de acoperis.

Fiind pentru prima data la un astfel de eveniment – de o asa amploare, impartaseam la randul meu, cu satenii si copiii, uimirea si emotia la vederea unei casute care se contura de la o ora la alta, asa cum o fetita a spus-o cu mandrie: „ce frumoasa o sa fie casuta!”, sau o femeie cu lacrimi in ochi:      „ce traim noi aici este o minune”.  

Activitatile de santier s-au imbinat foarte frumos cu programul tematic al fiecarei zile, prin intermediul caruia Habitat for Humanity Romania a incercat sa promoveze in randul voluntarilor si al copiilor valori si  principii care stau la baza dezvoltarii unei comunitati, creand posibilitatea, totodata, de a fi initiate noi proiecte (Ziua 1 – Ziua mondiala a locuirii, Ziua 2 – Ziua sanatatii, Ziua 3 – Ziua culturii, Ziua 4 – Ziua Povestilor, Ziua 5 – Ziua Dedicarii). Acestora li s-au adaugat momentele surpriza pregatite de catre copii satului, ocazie prin care au iesit la  iveala, timid si modest, multe calitati si talente ce merita o mai mare atentie si o sansa de valorificare.

In cea de-a doua zi de lucrari, santierul a prins si un alt ritm, un ritm de samba  oferit de trupa Barbarossa Samba Group. O incantare pentru cei mari, dar mai ales pentru cei mici, care au fost implicati in show si invitati sa bata tobele in rand cu trupa. Unul dintre ei chiar s-a remarcat cu talentul sau de tobosar.

Pe ritmuri de ciocane, muzica si povesti de viata, lucrarile au fost finalizate, iar in cea de-a 5-a zi de Big Build a avut loc ceremonia de inaugurare, o zi simbolica de predare a cladirilor odata cu plecarea voluntarilor straini. Habitat for Humanity Romania a ramas sa lucreze in continuare la finisarea cladirilor si realizarea altor interventii necesare la scoala si gradinita.  A fost o  zi emotionanta, care s-a lasat cu zeci – sute de multumiri sincere, de imbratisari, de sfaturi si urari, de lacrimi de bucurie, dar si de tristete ca la orice despartire, atunci cand ti-e drag omul de care te desparti.Copii au acum casuta lor de cultura, pe care o asteptau cu nerabdare. Ei nu vor mai fi nevoiti sa plateasca un drum dus-intors pana in comuna Ciocanesti, ca sa imprumute o carte pentru scoala, majoritatea dintre ei neavand acesti bani. Vor fi, astfel, incurajati sa isi valorifice cultura proprie, sa pastreze contactul cu scoala, iar in acest fel, riscul de abandon scolar s-ar putea diminua in comunitatea lor. Pana si noul grup sanitar al scolii este o mare realizare pentru vizuresteni, deoarece el reprezinta o imbunatatire semnificativa a conditiilor in care copiii lor invata. Alaturi de educatie si cultura, comunitatea locala a rezolvat, in plus, si o problema legata de sanatate: dispensarul satului, odata re-autorizat, va asigura localnicilor serviciile medicale de baza.Povestea Vizuresti este povestea multor comunitati  din Romania; vorbeste despre nevoile si problemele pe care le regasim in comunitatile rurale in ziua de astazi. Desi nu a putut rezolva toate problemele comunitatii, Big Build 13 a schimbat cateva lucruri esentiale ale caror efecte sunt masurabile pe termen lung,  a schimbat mentalitati si a deschis poarta catre noi oportunitati.