Atelier-ul IT pentru varstnici la inceput de drum

Mă numesc Andreea, sunt volunar al Crucii Roșii Vrancea de aproximativ 10 ani, iar de luna aceasta sunt Voluntar de Profesie. Rolul meu va fi acela de a fi alaturi de persoanele vârstnice printr-un proiect foarte drag mie, “Rendez-vous pentru Sănătate în Foișorul Crucii Roșii”.

Crucea Roșie Vrancea este una dintre filialele Crucii Roșii Române care a sarbătorit, anul trecut, 100 de ani de activitate.

Rolul Crucii Roșii este de a asista persoanele vulnerabile in situatii de dezastre și de criza, să contribuie la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, să protejeze sănătatea și viața și să promoveze respectul față de demnitatea umana, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică.

Logo CRVN

Proiectul “Rendez-vous pentru Sănătate în Foișorul Crucii Roșii” se adresează unui numar de circa 50 de persoane vârstnice din comuna Gugești, sat Oreavu, judetul Vrancea, inclusiv persoanele vârstnice rezidente, beneficiari ai Locuinței Protejate pentru Persoane Vârstnice “Micul Rosmalen”, una dintre cele șase astfel de centre în care furnizorul de servicii sociale este organizația umanitară.

Oreavu 02

Izolarea socială, sentimental de inutilitate și accesul redus la serviciile de sănătate a persoanelor de vârsta a treia, în general singure, lipsite de posibilități materiale, duc inevitabil la depresii, senilitate și chiar tendințe de sinucidere, iar lipsa informațiilor legate de sănătate, spiritualitate, legătura cu membrii familiei plecați în străinătate fac din bătrâni una dintre cele mai vulnerabile categorii.

Astfel, acest proiect, încearcă sa diminueze problemele evidențiate mai sus, pentru o parte a populației vârstnice din comunitate, prin crearea, în incinta Locuinței Protejate pentru Persoane Vârstnice “Micul Rosmalen”, a unui Punct PAZI (Punct de Prim Ajutor în Zone Izolate) și a trei ateliere: Atelier Recreativ, Atelier de Terapie Ocupațională/Ergoterapie și un Atelier IT (de care mă voi ocupa).

Oreavu 01

Rolul meu este de a îi iniția în lucrul cu calculatorul pentru a le înlesni socializarea și comunicarea cu membrii familiei și/sau alte persoane din comunitate și nu numai, după caz, folosind metode adecvate în functie de capacitățile și abilitățile lor.

Aceștia vor deprinde noțiuni de bază în IT (care sunt componentele unui computer, cum se folosesc mouse-ul și tastatura, cum se printează un document, cum se salvează ceva în calculator etc.), vor învăța cum să navigheze pe Internet și să folosească site-urile de socializare, atât pentru menținerea legăturii cu familia și prietenii, după caz, cât și pentru a se informa cu privire la: sănătate (despre diagnostic, medicamente, alimentație sănătoasă/nutriție, rețete culinare/dietă), cultură (filme, piese de teatru, muzică etc.), mass-media, divertisment (jocuri, editare foto etc.)

Cele noua luni in care voi lucra ca Voluntar de profesie vor fi o experiență este de neuitat pentru fiecare dintre noi! Momentan, suntem de-abia la început, încercăm să ne cunoaștem mai bine și să creăm grupele în funcție de dorințele și aptitudinile fiecăruia.

Cum a fost întâlnirea cu tehnologia, vă voi spune în următoarea postare