Cat de pregatiti suntem in eventualitatea unui dezastru?

In data de 4 martie, s-au implinit 37 ani de la cutremurul din 1977. Peste 1.500 de oameni au murit, alti 11.000 au fost raniti si peste 32.000 de case au fost distruse, in urma acestui cutremur. Pagubele economice s-au ridicat la aproape 2 miliarde de dolari. Acest eveniment tragic a fost singular, insa alte dezastre naturale – cum sunt, spre exemplu, inundatiile – afecteaza mii de oameni in fiecare an. Pe langa vietile omenesti pierdute si suferintele provocate, pagubele materiale sunt considerabile –  in perioada 1974-2006 s-au ridicat la 3.2 miliarde de dolari, doar de pe urma inundatiilor. 

Romania, pe locul 4 in Europa privind riscul de dezastre

Ne aflam intr-o situatie deloc de neglijat, cu atat mai mult, cu cat, in contextul schimbarilor climatice, dezastrele naturale se pot multiplica si creste in intensitate. Suntem pe locul 4 in Europa privind riscul de dezastre, si, din pacate, experientele de pana acum au dovedit ca avem o capacitate redusa de gestionare a dezastrelor si de refacere in urma lor.

Cu aceasta introducere as vrea sa va spun despre programul Raspuns la Dezastre al Habitat for Humanity Romania, inceput in 2005 si despre Masa Rotunda organizata in data de 4 martie 2014 pe aceasta tema, in care m-am implicat activ ca Voluntar de Profesie. Implicarea in proiectele si initiativele programului Raspuns la Dezastre m-a facut sa constientizez, la randul meu, aspecte ale vietii care ne pot fi fatale daca nu stim cum sa le gestionam si cat de importanta este preventia si educatia noastra. Pe de alta parte, sunt foarte bucuroasa ca am ajutat la obtinerea unei finantari pentru un proiect de reabilitare si reconstructie in satul galatean, Cudalbi, grav afectat de indunatiile din septembrie 2013 (2 morti, 3.000 de oameni afectati si 500 de case serios avariate din care 80 demolate).

Revenind la Masa Rotunda, Habitat for Humanity Romania a reusit sa reuneasca importanti reprezentanti ai autoritatilor, mediului privat si ONG, cu scopul de a face o analiza comuna a situatiei si de a identifica modalitati de colaborare si solutii pentru o mai buna gestionare a riscurilor la nivel de comunitate.

Dezbaterea a atins urmatoarele directii:

  • Scaderea vulnerabilitatii comunitatilor si cresterea capacitatii de interventie diminueaza impactul unui dezastru natural;
  • Identificarea clara a riscurilor si managementul lor: eliminarea, reducerea si transferul riscurilor ;
  • Concentrarea pe programe de educatie si preventie de tip community based risk management,  in care comunitatea face parte din proces;
  • Atragerea si formarea de voluntari de urgenta – rolul voluntarilor este esential in cazul producerii unui dezastru.

12.000 de beneficiari ai programelor de Raspuns la Dezastre Habitat for Humanity Romania

Peste 12.000 de persoane au beneficiat de proiecte punctuale de raspuns la dezastre (inundatii, deszapeziri, etc.) si de campaniile de educare Habitat for Humanity Romania. Spre exemplu, in urma unui proiect incheiat recent, 27 de comunitati vulnerabile au primit asistenta tehnica in evaluarea riscurilor, traininguri pentru formarea de voluntari de urgenta, iar 5.000 de locuitori au beneficiat de educatie in prevenirea dezastrelor.

Vom continua sa ajutam cat mai multe comunitati sa devina puternice in fata dezastrelor.