Ce e banul si la ce-mi foloseste?

Emotiile m-au napadit doar la gandul ca peste 5 minute aveam sa intru «la clasa »…Dar zambetul copiiilor cand m-au vazut mi-au dat curaj si asa a inceput prima noastra mini lectie de economie (antreprenoriat).

Se povesteste ca era odata o printesa pe care regele si regina o iubeau atat de mult incat nu o lasau sa faca nimic, si chiar i-au dat 100 de slujitori sa faca orice pentru ea. Unul o incalta, altul o spala, altul ii dadea de mancare, etc. (….)…. Printesa nu vazuse niciodata un banut, pana cand…(…)…si asa a inceput lectia noastra. Pentru mai mult de 10 minute copiii au fost dusi intr-o lume de basm,cu scopul de a invata sa raspunda la intrebarea  «Ce este banul si la ce-mi foloseste ? » .

Aceasta intrebare a fost tema celor doua mini lectii desfasurate in primele doua saptamani din noiembrie cu  copii mei de la Asociatie. A fost o experienta unica sa vad cum unii dintre ei se uitau parca la o comoara cand le-am dat cate o moneda de 1 ban nou nouta :)  in timpul povestii. Majoritatea copiilor si tinerilor cu deficiente neuro-motorii nu au pus niciodata mana pe bani…fiind de multe ori mult prea protejati de parintii lor.

A doua ora cand m-am intalnit cu ei sa  aflam mai multe despre ce este banul, le-am aratat pe rand toate monedele si bacnotele existente. Asa am invatat care este « cea mai puternica »  moneda si « cea mai puternica » bacnota. Am invatat ca banul ne este folositor la multe si fiecare dintre noi a dat exemple  cu situatiile in care ne trebuie banii. Am invatat ca trebuie sa cheltuim mereu banii cu chibzuinta- pregatindu-ne astfel pentru tema lectieiurmatoare «Realizarea unui buget simplu ».

       Ne-am gandit impreuna ca banii trebuie sa-i tinem undeva…Dar unde am putea sa-i tinem? Am avut raspunsuri de genul « in dulap » :) « in cutia de pe biblioteca » :) . Am hotarat impreuna ca ne trebuie un loc al nostru unde sa ne tinem banutii : portmoneu sau pusculita- alegerea a fost simpla pentru toti : pusculita :) Si asa am inceput sa ne confectionam una, pregatindu-ne sa strangem cat mai multi bani la evenimentul ce urmeaza sa-l avem – « Targul de Iarna » pe 5 decembrie.

Acum nu mai am emotii cand le predau si acesti copii speciali au fost cei care m-au ajutat J. Acum ei au emotii cand la fiecare ora, vine momentul sa le dau cate un banut nou, stralucitor, pentru raspunsurile minunate ce mi le dau, si pentru progresele ce le fac