Centrul “Horia Motoi” – viata traita ca o poveste

Centrul “Horia Motoi” – viata traita ca o poveste

–          fiecare copil are o poveste… familia, psihoterapeutii ti-o pot spune;

–          fiecare copil traieste in propria lume de poveste…familia, psihoterapeutii incearca sa o descopere si sa o inteleaga;

–          fiecare copil joaca roluri in diverse povesti… familia, psihoterapeutii se bucura de reusita spectacolelor.

Incepand din Septembrie 2011 am asistat si eu in diverse moduri la povestile din Centrul “Horia Motoi” si, de fiecare data cand am ocazia, le povestesc si eu la randul meu.

Cel mai greu e atunci cand vreau sa spun cat mai multe, pe scurt.

E ceea ce-mi propun sa fac si in randurile urmatoare.

Povestea Centrului “Horia Motoi” a inceput in 2004 si se datoreaza existentei unei alte povesti, cea a lui Radu Nedescu, primul copil autist din Romania recuperat prin terapia comportamentala ABA (Applied Behavior Analysis).

Povestea lui Radu incepe trist, cand la varsta de 2 ani a fost diagnosticat cu autism.

Au urmat 3 ani pe care parintii ii considera irositi intrucat in lupta lor de a-si ajuta copilul s-au lovit numai de obstacole si mesaje descurajante.

Asta pana cand povestea a ajuns la momentul culminant – exista o solutie cu sanse de reusita: terapia ABA (Applied Behavior Analysis – Analiza comportamentala aplicata).

In Romania terapia nu fusese aplicata pana atunci insa, in alte tari se practica incepand din anii ’70, cu un rata de succes destul de mare, de circa 40%.

Timp de 2 ani, capitolele din povestea lui Radu au fost scrise sub pecetea orelor intensive de terapie.

A fost un efort sustinut al psihoterapeutilor impreuna cu familia. Un specialist din Anglia venea o data la trei luni cate doua, trei zile si evalua progresele copilului, instruidu-i ce sa faca in continuare.

Cuvintele sunt prea sarace pentru a descrie cat de grea a fost lupta. Important este ca povestea a ajuns dupa cei 2 ani de terapie la verdictul fericit: RADU A INVINS AUTISMUL!

Acum, Radu are 13 ani, este la o scoala bilingva, vorbeste fluent engleza, este pasionat de calculatoare si isi doreste sa ajunga specialist NASA. Iar in privinta abilitatilor de comunicare exceleaza, vrand parca sa recupereze toti anii de tacere si izolare petrecuti in lumea misterioasa a autismului.

Parintii lui Radu si-au dat seama ca fericrea lor de a-si recupera fiul poate si merita sa fie traita si de alte familii. Astfel, in 2004 au decis infiintarea primul centru pentru copii cu autism care a adus terapia ABA în România.

De atunci incepe povestea Centrului “Horia Motoi”, numele fiind dat in memoria strabunicului lui Radu.

De fapt, este vorba de o poveste compusa din povesti: cele ale copiilor din Centru, ale terapeutilor, a lui Radu care e prezent in mijlocul copiilor de cate ori are ocazia, Acum, Radu are oarecum rolul unei luminite calauzitoare, incercand sa-i ajute pe terapeuti sa descifreze si sa inteleaga dificultatile de comunicare ale copiilor autisti.

Mai este o poveste de care se leaga mai multe povesti.

E de fapt o carte de povesti: Vrajitoarea Yoli Zoli si Pulberea de Alandala.

E cartea scrisa de Valeria Grigore, directoarea Centrului “Horia Motoi”.

Initial, cand a fost tiparita in anul 2009, s-a dorit a fi un original cadou de nunta pentru fiica ei si surpriza a avut succesul dorit.

Apoi, in 2010 a devenit povestea unui spectacol in care actorii au fost copiii autisti din Centru, Radu fiind povestitorul. A fost o munca sustinuta din partea copiiilor si a psihoterapeutilor, cu numeroase repetitii facute pe parcursul a 9 luni de zile.

In decembrie 2011, cartea de povesti impreuna cu diverse modele de felicitari create de voluntari au fost folosite pentru campania de strangere de fonduri de sarbatori.

In curand, cartea de povesti va fi putea fi achizitionata in acelasi scop al strangerii de fonduri si de pe viitorul site al Centrului www.centrul-horiamotoi.ro.

Asadar, povestile sunt multe si frumoase. Fiecare zi in Centrul Horia Motoi are povestea ei.

Voi incheia amintind de povestile minunate ale serbarii de Craciun.

In fiecare an, copii si terapeutii se pregatesc cu multa constiinciozitate sa le ofere parintilor in dar o surpriza care sa le incante sufletul, care sa ilustreze progresele si eforturile micutilor. Se pregatesc decoruri speciale, se concep costumele copiilor si se fac numeroase repetitii.

Voi atasa cateva poze de la serbarea din 2011, ale carei emotii le-am simtit si eu si a fost o experinta pe care, cu drag as vrea s-o mai repet si pe viitor.

Am promis la inceput ca voi povesti pe scurt si va spuneam cat imi e de greu. Am iar sentimentul ca vreau si ca as putea sa mai povestesc asa de multe… iar eu am descoperit aceste povesti doar de cateva luni si sunt convinsa ca stiu asa putine…

Daca ceea ce v-am spus pana acum v-a starnit interesul de a afla mai multe, va atasez cateva link-uri cu interviuri date de Radu si mama lui, Cristina Nedescu.

Chiar daca nici aceste articole nu pot ilustra efortul, si totodata, daruirea si fericirea cu care sunt traite povestile, totusi o sa descoperiti cata forta, cata dorinta de a ajuta si de a reusi exista in sufletul unei mame.

Lupta nu a fost usoara. Insa importanta este reusita, faptul ca Radu a fost primul copil din Romania recuperat cu terapia ABA iar ulterior, si alti copii au primit si vor mai primi sprijinul sa urmeze acelasi drum al reusitei.

– link articol – Interviu cu Radu Nedescu (8 Decembrie 2011):

http://www.evz.ro/detalii/stiri/exclusiv-evz-experienta-lui-radu-primul-copil-din-romania-recuperat-din-autism-956895.html

– link articol – Interviu cu Cristina Nedescu (9 Mai 2011)

http://www.ziarullumina.ro/articole;1597;1;56472;0;O-mama-si-fiul-ei-ajuta-copiii-autisti.html

– link articol – Interviu cu Cristina Nedescu (6 Aprilie 2011)

http://dilemaveche.ro/sectiune/singular-plural/articol/lumea-care-totul-e-simplu-dar-i-complicat

– link articol  – Interviu cu Cristina Nedescu (7 octombrie 2010)

http://stiri.rol.ro/autismul-o-lume-lipsita-de-comunicare-655846.html

– link articol  – Interviu cu Cristina Nedescu (19 Martie 2010)

http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Bucuresti_Cristina_Nedescu_salveaza_copiii_cu_autism_0_227977403.html

– link articol  – Interviu cu Cristina Nedescu (2 Decembrie 2009)

http://adevar.wordpress.com/2009/12/02/incursiune-in-mintea-unui-autist/