Ciocolata este buna, bunaaaaaaaa

Da e foarte buna ciocolata. De mici copii o adoram.Si cum sa n-o adoram: aroma intensa, gust fin, se topeste in gura, produce o senzatie intensa de placere.          Dar asa in general despre ciocolata ce stim? Pai, pai destul de putine, zic eu … asa ca pazea… vin informatiile.


Ciocolata are in compozitia ei ca si principal ingredient, cacao.
„Cacao” este la origine un cuvant Mayas care inseamna „mancarea Zeilor”. De aici originea moderna a numelui copacului de „Theobrama Cacao” care inseamna mancarea Zeilor”.

Bob verde de cacaoBoabe uscate de cacao
Aztecii pretuiau atat de mult boabele de cacao incat le foloseau ca moneda – cu 100 de boabe cumparau un curcan sau un sclav. De asemenea, tributul sau impozitele catre imparatii Azteci erau platite in boabe de cacao.
Bautura facuta din boabe de cacao era denumita de  aztecii Xocolatl, conchistadorii spanioli gasind aceasta denumire aproape imposibil de pronuntat, au transformat-o in „Chocolat”, ca, mai apoi englezii sa o schimbe la randul lor in „Chocolate”.
Tot aztecii considerau ciocolata ca fiind un afrodisiac insusi imparatul acestora, Montezuma fiind consumtor al acestei  bauturi despre care afirma „Bautura divina, care da rezistenta si lupta impotriva oboselii. O cupa din aceasta bautura pretioasa permite unui om sa mearga o zi intreaga fara sa manance”.

Prima ciocolaterie din Anglia s-a deschis in Londra in anul 1657 urmata rapid de multe altele. Asemenea cafenelelor cu renume, acestea erau folosite ca si cluburi, unde oamenii bogati si oamenii de afaceri se intalneau sa fumeze, sa incheie afaceri si sa socializeze la o ceasca de ciocolata.
Joseph Fry este considerat a fi  producatorul si vanzatorul primului baton de ciocolata din lume(Anglia 1728).
Ciocolata asa cum o stim noi astazi a aparut pentru prima data in 1847 cand „Fry si Fiii” din Bristol, Anglia a amestecat zahar cu pudra de cacao si unt de cacao (preparat dupa procesul lui Van Houten) pentru a produce primul baton solid de ciocolata. Apoi, in 1875 un manufacturier elvetian, Daniel Peters a gasit o cale de a combina (unii ar spune de a imbunatati, altii de a inrautati) pudra de cacao si untul de cacao cu zahar si lapte praf pentru a produce prima ciocolata cu lapte.
(http://www.wikifood.ro/cultura-culinara/istoria-ciocolatei.html)

Cum se obtine cacao?

Miezul acesta alb apartine unui bob de cacao care astfel  va fermenta pînă la 200 grade Celsius, timp în care o alchimie sofisticată se produce în interiorul bobului de cacao. Acum isi schimba si culoarea. Dupa fermentare, boabele de cacao se întind la uscat. Sunt întoarse pe-o parte şi pe-alta pentru a se usca uniform.

Boabele uscate sunt decojite pentru a obţine cacao de calitate, deoarece coaja conţine cofeină şi alterează gustul boabelor. Decojirea se face uneori prin călcarea boabelor cu tălpile, aşa cum şi strugurii se mai zdrobesc cu tălpile. http://www.amaruideciocolata.ro/blog/istoria-ciocolatei/)

De ce v-am povestit toate acestea? Ei…, sa va pregatesc pentru atelierul de gatit,   atelier care ai va suferi o schimbare importanta si va deveni… CHOCOLATERIA Generatii… cu detalii maine…