Copiii de la Oncologie vor si pot sa traiasca!

Am revenit in aceeasi sectie de oncologie, de la Spitalul de Copii ”Marie Curie”, la distanta de cinci ani. De data asta cu jucarii pentru copiii internati si pentru a vedea instalatia pentru pregatirea citostaticelor, in valoare de aproape 25.000 de euro, pe care Asociatia Daruieste Viata o cumparase din bani donati.

Hota de citostatice cumparata de Asociatia Daruieste Viata din banii donati protejeaza cadrele medicale
Hota de citostatice cumparata de Asociatia Daruieste Viata din banii donati protejeaza cadrele medicale

Daca acum cinci ani, copiii faceau coada pentru a-si spune povestea doar doar vor primi ajutor sa plece din tara, acum atmosfera parea mult diferita, chiar daca holurile intunecate au ramas o constanta. Numarul copiilor care sunt salvati in tara creste insa suntem inca departe de rezultatele din spitalele occidentale: 8 din zece copii bolnavi de cancer pot fi salvati! Pentru asta avem nevoie insa de saloane curate, medicamente si ghiduri de tratament care sa fie respectate cu strictete.

Iulia si Cristina, bucuroase de oaspeti
Iulia si Cristina, bucuroase de oaspeti

Fetele zambitoare au fost majoritare. Iulia si Cristina impart aceeasi camera, dar si un par cam de aceeasi dimensiune, cazut din cauza citostaticelor. Stau in spital de anul trecut din septembrie. ”Sunt la ultima cura de cistostatice. Apoi sper ca merg din nou la scoala”, raspunde timid Cristina, cand o intreb cum se simte, foarte atenta sa nu atinga cumva fluturasul de pe mana, prin care citostaticele ajung in sange.

Un baietel dolofan de opt ani e suparat pe toti cei din jur si nu vrea niciun cadou de le nimeni. ”Masinute sau avioane”, insistam si eu si mama lui. ”Nimic”, tipa baiatul si se ascunde agil sub patul in care doarme. Mama alege pana la urma jucaria in locul lui.

IMG_0097

Cand ne pregateam de plecare, o mamica ne taie calea cu o rugaminte – sa primesca o carticica pentru fata ei, Daria. Ii plac foarte mult ”Insemnarile unei pustoiace”, carticica pe care am dat-o unor copii din sectie.

Nu mai avem niciuna disponibila, dar promit ca ii trimit una a doua zi. Intermediara era asistenta sefa a sectie de oncologie, doamana Gabi, o doamna care sufera pentru fiecare dintre copiii despre care ne vorbeste. Ea preia coletul cu carticica pentru Daria si ii da si telefonul ei. Cu o zi in urma nu putea vorbi de durere, acum parea alt copil: ”Multumesc mult pentru carte. Ma simt mult mai bine”, spune sigura pe ea Daria….