Dar din dar pentru copiii cu arsuri din spitalul romanesc cel mai premiat

Cosmarul oricarui parinte este sa isi stie copilul grav bolnav, iar atunci cand problema copilului – gen arsura prin flacara sau electrocutare – este una care poate fi prevenita, remuscarile sunt cu atat mai prezente. Sectia de Chirurgie Plastica si Arsuri de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” este locul unde lacrimile parintilor si ale copiilor lor gasesc alinarea. Recent, spitalul a primit la Londra, in cadrul Achievements Forum, premiul „Cel mai bun spital”.

IMG_3280

Insa povestea cea mai sfasietoare pe care am aflat-o la ultima vizita facuta in spital cu Asociatia Daruieste Viata, pentru a oferi jucarii si carti donate copiilor internati, este a doua surori. Alina (15 ani) si Sorina (12 ani) sunt amandoua in spital, desi doar una are o problema de sanatate. Intr-un incendiu in care a pierit unul dintre fratii lor, Sorina a suferit arsuri pe 80 la suta din suprafata corpului. Toata viata va avea nevoie de ajutor, iar Alina a preluat deja rolul de a-si ingriji sora grav ranita in incendiu. „Fetele sunt din Salaj iar mama mai are si alti copii acasa de care trebuie sa aiba grija, asa ca rolul ingrijirii fetei cu arsuri a revenit surorii ei, Alina. Cat este bandajata suriora ei, Alina o asteapta linistita la usa”, povesteste Irina Ostroșina, asistenta sefa de la Chirurgie Plastica si Arsuri, aceeasi care a avut un rol important in salvarea bebelusilor arsi in urma incendiului de la Maternitatea Giulesti.

Alina, alaturi de profesoara de romana care incearca sa o convinga ca poti invata sa scrii si sa citesti la orice varsta
Alina, alaturi de profesoara de romana care incearca sa o convinga ca poti invata sa scrii si sa citesti la orice varsta

Alina nu a mers niciodata la scoala, pentru ca i s-a spus ca „are capul greu”, insa ar vrea sa incerce sa invete sa scrie si sa citeasca, mai ales daca ar avea si un calculator care sa o ajute. Cum alaturi in aceasta actiune ne-au fost elevi voluntari de la Liceul Timotei Cipariu, Alina a primit promisiunea ca profesora si elevii o vor ajuta sa invete tainele cititului fie in locul de joaca al spitalului, fie la scoala.

 

Andreea, la a zecea operatie in Spitalul „Grigore Alexandrescu”
Andreea, la a zecea operatie in Spitalul „Grigore Alexandrescu”

Pe langa arsuri, reconstructiile de membre sau rezolvarea unor defecte din nastere sunt probleme la ordinea zilei pe care medicii de la Chirurgie Plastica si Arsuri le rezolva. Andreea s-a nascut cu bolta palatina lipsa si se apropie de zece operatii facute in acest spital. Nu poate vorbi insa stie sa scrie, citeste si se intelege prin semne cu mama, ceilalti copii sau asistentele medicale. „Am avut curajul sa mai fac doi copii dupa ea, doi baieti, care sunt sanatosi, ea imi cere sa ii mai fac si o fetita. Inca ma gandesc”, glumeste mama.

Asistenta-sefa Irina Ostrosina testeaza instalatia audio la care li se pun copiilor povesti
Asistenta-sefa Irina Ostrosina testeaza instalatia audio la care li se pun copiilor povesti

Unul dintre oamenii importanti care ajuta acesti copii sa treaca de experienta traumatizanta a ranilor si internarii in spital este Irina Ostrosina. Pe langa rolul de asistenta-sefa a sectiei, l-a preluat si pe cel de DJ amator. Zi de zi le pune copiilor povesti la sistemul audio donat de Margareta Paslaru spitalului. Pentru ca rezerva de povesti era redusa, iar ascultatorii se cam plictiseau, la ultima vizita, din bani donati am cumparat si alte CD-uri cu povesti.

Elevi de liceu, la prima lor actiune de volutariat din viata lor
Elevi de liceu, la prima actiune de volutariat din viata lor