Daruim, vizitam si cunoastem

Iata ca a trecut mai bine de 1 luna de la ultima poveste pe care v-am spus-o despre activitatile pe care le desfasor ca si ‘Voluntar de profesie’ la  SOS Satul Copiilor Bucuresti, asa ca am simtit nevoia sa va impartasesc din nou despre experientele mele cu copiii si cu toti cei implicati in programul ”Deprinderi de viata independenta.”

Anul nostru s-a incheiat cu o lectie de generozitate si o intalnire emotionanta care s-a petrecut la Manastirea Sf. Christiana. Fiind in preajma sarbatorilor de iarna, copiii care fac parte din programul DVI au mers intr-o vizita la batranii adapostiti in centrul de la Manastire, unde au impartit daruri acestora. Implicarea copiilor in aceasta activitate le-a dat prilejul de a redescoperi bucuria de a darui. Aici au tinut un scurt moment artistic in cadrul caruia au cantat colinde. Batranii de la centru ne-au colindat si ei si chiar au spus poezii. Copiii i-au condus apoi pe batrani in camerele lor, au socializat cu ei si au primit cadouri de la acestia. Toti cei prezenti au fost incantati de atmosfera si vizita. La final, am vizitat si biserica de la manastire, prin bunavointa Maicii Tavita care le-a dat si cateva sfaturi utile copiilor.

Copiii au constientizat fapta buna pe care au facut-o, bucurandu-se sa vada ca au provocat zambete si fericire altor persoane. Cu siguranta vom mai repeta acesta experienta, fiind una foarte constructiva si educativa pentru copii.

Fiecare iesire pe care o facem cu copiii este un prilej de a le observa comportamentele in spatiile publice, gradul de socializare cu cei din jur si felul cum se prezinta cand sunt public. Ca sa recompensam copiii care au obtinut un punctaj peste medie la testul de cultura generala pe care l-au completat la o intalnire DVI, in luna decembrie, am hotarat ca o vizita la Muzeul Antipa ar fi cea mai potrivita optiune. Copiii au avut ocazia sa vada diferite specii de animale si pesti si evolutia acestora, si pot spune ca a fost o adevarata lectie de cultura generala pentru ei. Cu totii au fost incantati de vizita la muzeu, s-au declarat multumiti de activitate si ne-au intrebat cand va fi urmatoarea iesire.

 

Lucrul cu copiii necesita multa rabdare, dar eu am venit aici inarmata cu rabdare, calm si entuziasm. Am grija sa imi pastrez doza necesara de energie si sa fac fata marilor provocari pe care le intalnesc atat in lucrul cu copiii, cat si cu adultii.

Cu toate acestea voi continua sa spun ca experienta de care am parte aici ma face sa ma cunosc mai bine, sa inteleg anumite lucruri si sa dau importanta unor detalii pe care inainte le pierdeam din vedere.