Interviu cu Razvan Florea

Singurul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc îsi împarte în prezent timpul între jocurile cu baietelul sau Tudor si lectiile de înot predate celor mici la Palatul Copiilor din Constanta. Dincolo de pasiunea lui pentru înot, lectur?, calatorii si gradinarit, Razvan are o latura umana nu prea des întalnita în ultima perioada la oamenii din jurul nostru.

Razvan nu a uitat de unde a plecat si a vrut sa dea ceva înapoi comunitatii, care l-a ajutat sa devin omul de acum. El a constientizat ca si Constanta are nevoie de astfel de proiecte asemenea celor desfasurate de Baylor. Razvan a considerat ca întreg proiectul se muleaza pe ceea ce-i place, asa ca nu a stat pe gânduri când l-am solicitat. Speranta lui este ca din ce în ce mai multi oameni sa învete din exemplu lui si, de ce nu, sa se implice alaturi de el in Campania 2% pentru Centrul de Excelenta.

Ma simt onorata ca am avut posibilitatea sa-i iau un interviu. Va invit sa descoperiti o noua latura a lui Razvan Florea citind interviul de mai jos.

Monica Neacsu, voluntar de profesie: Cum poate sustine excelenta în sport excelenta în servicii medicale?

Razvan Florea: Excelenta în sport seamana foarte mult cu excelenta în serviciile medicale. Sportul înseamna în primul rând sanatate si performanta. Dupa parerea mea, sportul, ca si medicina, nu are vârsta. Oamenii care au realizat performante în sport pot fi un exemplu de viata sanatoasa sau îsi pot pune numele în slujba unor cauze nobile.

MN:Te-ai alaturat Centrului de Excelenta al Fundatiei Baylor Marea Neagra, în campania 2% pentru Baylor. Ce anume te-a motivat sa te alaturi acestei campanii?

RF: Trebuie sa recunosc ca pentru mine este o premiera faptul ca ma implic alaturi de Fundatia Baylor, dar si o împlinire sufleteasca. Sunt onorat ca m-au ales sa sustin cauza lor în lupta cu bolile infectioase.

MN:Cu ce argumente îi convingi pe oameni sa directioneze 2% din impozitul pe venit catre Centrul de Excelen?? Baylor?

RF: În primul rând, oamenii ar trebuie sa constientizeze cât de pretios este ajutorul acordat acelor persoane a caror sanatate este precara. Infectarea cu unul dintre virusurile hepatitei, HIV sau tuberculozei înseamna o piatra de încercare pentru orice om, adult sau copil, care se confrunta cu una dintre aceste boli. A directiona 2% din impozitul pe venit catre o directie clara – aceea de ajuta un om în lupta cu boala –  echivaleaza cu a pune o caramida, sau a construi un zid, dupa puterile fiecaruia, pentru edificarea acelei solidaritati umane bazate pe compasiune si bunatate. Concret, acel procent de 2% înseamna mai multe teste, mai multi oameni tratati, mai multi oameni sanatosi, mai putina suferinta.

MN: Ai cunoscut persoane care au suferit de boli infectioase precum hepatita cronica, infectia cu HIV sau tuberculozaa stii ce înseamna suferinta lor?

RF: Nu am cunoscut oameni cu asemenea probleme. Practicând sport de performanta, am fost înconjurat în mare parte de oameni sanatosi. Însa sunt informat despre ce presupun aceste boli si privatiunile la care sunt supusi bolnavii. Fundatia Baylor este o speranta pentru ei.

MN:Prin exemplul personal vei directiona 2% din impozitul pe venit pentru Centrul Baylor?

RF: Bineînteles! Sper ca gestul meu sa fie un exemplu pentru constanteni si nu numai, o lectie de solidaritate umana care sa-i inspire si pe altii. În definitiv, nu ne ia mult timp pentru a completa un formular si a trimite acei bani catre cei care au nevoie de îngrijire medical? la Centrul de Excelenta Baylor.