La mulţi ani, doamnelor şi domnişoarelor…

Astazi ne aflăm în data de 8 Martie. E o zi frumoasă şi caldă de primăvara. Pare o  zi obişninuită, dar nu, nu e. Pentru că, azi de 8 Martie, sărbătorim ziua femeii, a noastră doamnelor şi domnişoarelor.

Despre istoria acestei zile puteţi citi mai jos:

Am putea spune ca Ziua femeii, Ziua mamei se serbeaza inca de pe vremea  grecilor antici. In fiecare primavara, ei o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.  Mai tarziu, in Anglia anilor 1800, a fost mentionata “Duminca mamei”, serbata in  a patra duminica de la inceperea Postului Pastelui.

In anul 1909, la 28 februarie, in Statele Unite, s-a serbat la nivel national  Femeia in urma unei initiative a Partidului Socialist American. Initiativa a  fost preluata in 1910 si in Europa, in cadrul Internationalei Socialiste reunite  la Copenhaga. Prima zi s-a tinut la 19 mai 1911 in Germania, Austria, Danemarca  si in alte cateva tari europene. Data a fost aleasa de femeile germane pentru  ca, la aceeasi data, in 1848, regele Prusiei a trebuit sa faca fata unei revolte  armate si a promis ca va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului  pentru femei.

Cu toate acestea, la momentul respectiv nu s-a stabilit si o data anume cand  se va sarbatorii femeia la nivel international. Decizia s-a luat mai tarziu,  dupa Primul razboi mondial, in cadrul unei Adunari Generale a ONU: 8 martie.  Urmatorul pas in instituirea unei zile dedicate femeii s-a facut in 1975, cand  ONU a proclamat Anul International al femeilor si a declarat perioada 1976-1985  Deceniul ONU pentru conditia femeii. In 1977, Adunarea Generala a ONU a  proclamat printr-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si  Pace Internationala.

Ziua Internationala a Femeii mai este sarbatorita  (in unele tari fiind  declarata prin lege zi libera) in urmatoarele state: Albania, Algeria, Angola,  Armenia, Australia, Azerbaidjan, Bangladesh, Belarus, Bosnia si Hertegovina,  Brazilia, Bulgaria, Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Chile, Columbia, Croatia,  Cuba, Cipru, Danemarca, Eritreea, Finlanda, Georgia, Grecia, Guineea-Bissau,  Islanda, India, Italia, Israel, Laos, Letonia, Kazahstan, Kosovo, Kirghizstan,  Macedonia, Madagascar, Malta, Mexic, Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru,  Nepal, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Serbia, Slovacia,  Slovenia, Suedia, Siria, Tadjikistan, Turcia, Turkmenistan, Ucraina, Ungaria,  Uzbekistan, Vietnam, Zambia. In China femeile au liber dupa-amiaza. (Sursa: http://sfatulparintilor.ro/familie-parinti/actualitate/8-martie-ce-nu-stiai-despre-ziua-femeii/#ixzz2MwzcTPLJ )

La mulţi ani doamnelor, La mulţi ani domnişoarelor, bucuraţi-vă din toată inima de această zi minunată, a voastră, numai a voastră!