Lumea dintre informații și emoții

Zâmbet larg, gură deschisă, păr negru aranjat într-un fel de creastă țepoasă, dinți mici, răzleți, avântați înspre a se arăta, ochii întrebători, dar liniștiți, îndreptați spre noi, “cei mari”, în căutare de indicii. Ne ajunge până la talie, e subțirel și pare în mișcare și când stă pe loc.

Grăsun și înțelept, chicotește în brațe la mama și ne cucerește definitiv cu o privire adâncă care pare că déjà a văzut tot ce e de văzut.

Blond, energic, își păstrează zâmbetele doar pentru momentele în care improvizează din nimic o tobă și savurează privirile noastre întoarse deopotrivă spre el și spre zgomotele puternice.

Cochetă, reținută cu privirile și zâmbetele, stă în brațele tatălui, hotărâtă să nu se dea jos și să protesteze dacă încercăm să o îndrumăm spre altceva.

Ei și mulți alții asemenea sunt chipurile care se suprapun peste nume, date de nașteri, diagnostice, pliante și foi de recomandare. Copii. Copii foarte mici, copii mai mari, copii liniștiți, copii speriați, copii agățați de părinți, copii care aleargă dintr-o parte în alta, copii care vor să fie prietenii mei de când mă aplec prima dată la nivelul lor ca să le zâmbesc și să le admir jucăriile, copii care mă asociază cu ceva neplăcut, copii care plâng, copii care vor la mama, copii care vor să se joace, copii care aud și copii care nu aud încă. Copii.

Petrec destul de mult timp în proiect ocupându-mă de lucruri concrete, raționale (care îmi plac, doar și profesia mea este una în direcția aceasta!): telefoane către specialiști, transmiterea de informații clare, înregistrarea oficială a pacienților, prezentarea rapidă a  proiectului pentru alți medici. Dar în toate lunile acestea, datele, numerele, denumirile au avut alături întotdeauna pentru mine chipul unui copil, povestea unei familii.

Și de când sunt voluntar de profesie, simt că sunt implicată într-un proiect pentru copii, simt că fac ceva pentru ei, simt că zilele de lucru au un sens special…iar informațiile nu sunt niciodată doar informații, sunt chipuri, mici personalități, zâmbete și lacrimi transformate în zâmbete.