Making of – primul spot din programul Voluntar de profesie

Am gasit in sfarsit un loc de parcare pe una din stradutele de langa Spitalul Marie Curie.
Am luat din masina aparatura de filmare si am intrat in curtea din spatele spitalului.
Pentru cei care nu stiu, acolo se afla noua Sectie de Terapie Intensiva Nou-nascuti.
Vazuta din exterior arata cam asa.

Selectie sectie exterior.Still001

Noua Sectie de Terapie Intensiva Nou-nascuti de la Spitalul Marie Curie, un proiect al Fundatiei Vodafone si al Asociatiei Inima Copiilor, a fost construita de la zero si a fost gata acum un an si ceva.
De atunci, sute de copii au fost salvati aici.
Am intrat si ne-am pregatit de filmare. Pentru spotul campaniei de sponsorizare am ales o zi de filmare cand stiam ca se vor intampla lucrurile pe care voiam sa le filmam.
In primul rand voiam sa filmam o externare. Vorbisem de asta inca de cand fusese gata textul spotului.
Tinusem legatura cu domnul Dr. Catalin Cirstoveanu, seful Sectiei de Terapie Intensiva Nou-nascuti, care ne anuntase ca aceasta este ziua potrivita. Si am avut parte de o surpriza placuta, pentru ca era o dubla externare. Doi gemeni, care statusera in sectie cateva luni, plecau in sfarsit acasa. Sanatosi.

SPOT TV FINAL.Still001

Erau purtati in brate de doua doctorite fericite. Un cadru care ni s-a parut potrivit si pe care l-am pastrat si in varianta finala a spotului.

In spoturile trecute tot vorbiseram de aparatura performanta de acolo, acum voiam sa-i vedem si pe oamenii care lucreaza acolo.

In afara doctorilor, un merit foarte mare in ingrijirea nou-nascutilor il au asistentele.  Si pentru ca stau foarte mult pe langa copii, nu ne-a fost greu sa le filmam la lucru.

Am ales pentru spot un cadru cu o asistenta care pune o perfuzie unuia dintre pacienti. Asa am aflat ca, pe langa laptele matern, copii sunt hraniti si in felul acesta. Si ca este foarte important ca bebelusii sa ia in greutate. Mai ales cei nascuti prematur.

SPOT TV FINAL.Still002

In toate cele 18 saloane de la terapie intensiva sunt nou-nascuti cu probleme. Unii, cei mai gavi, au atat probleme medicale cat si chirurgicale.
Cei care au boli cardiace sunt operati chiar acolo, in spital, Departamentul de Cardiochirurgie Pediatrica fiind un alt proiect dus la bun sfarsit de Asociatia Inima Copiilor.
Si pentru ca voiam sa le aratam potentialilor sponsori ca banii care au ajuns in trecut la asociatie au fost foarte bine folositi, am mers sa filmam una dintre operatiile pe cord facute acolo.

SPOT TV FINAL.Still003

Era prima zi a unei noi misiuni desfasurate aici de o echipa de medici italieni, in cadrul Programului de Dezvoltare a chirurgiei cardiovasculare pediatrice initiat de Ministerul Sanatatii in cooperare cu Clinica San Donato din Milano. Totul era steril, asa ca a trebuit sa fim foarte atenti.
In acea zi au fost operati doi baietei, pe carei-am filmat mai tarziu dormind linistiti la sectia de terapie intensiva a Departamentului de Cardiochirurgie Pediatrica.

SPOT TV FINAL.Still004

Operatiile mersesera bine si in cateva zile copiii urmau sa ajunga acasa.

Pe langa vietile salvate, aceaste misiuni medicale sunt si o oportunitate de pregatire pentru personalul nou angajat al Departamentului de Cardiochirurgie Pediatrica (asistenti medicali pentru sala de operatie, asistenti pentru terapie intensiva si tehnicieni in circulatie extracorporala).

Dupa ce montajul a fost gata, spotul, spre bucuria noastra, a inceput sa fie difuzat de multe televiziuni.

Iar apoi au aparut si rezultatele concrete, cand au inceput sa sa sune sponsorii. :)

Puteti sa vizionati spotul aici: http://www.youtube.com/watch?v=-zsfJeXbe6A