Nagy, omul gata sa ajute oricand pe oricine: „Nu ma pot opri sa nu ma implic”

Cei mai frumosi oameni pe care i-am cunoscut in cele doua luni implinite in programul Fundatiei Vodafone sunt voluntarii. La Asociatia ”Daruieste Viata”, unde se desfasoara proiectul meu din cadrul programului Voluntar de Profesie, este un grup pretios de astfel de oameni, gata oricand sa sara in ajutorul semenilor.


Nagy Lenke este unul dintre acesti oameni speciali. Nu conteaza ora sau ziua din saptamana, ea este gata oricand sa dea telefoane, sa caute donatii, sa sprijine pe oricine vede sau stie ca are nevoie de ajutor. M-a abordat in momentul in care am cerut ajutor pe Facebook pentru o tanara cu transplant pulmonar care avea nevoie de un medicament. A doua zi dimineata, pretiosul antibiotic plecase deja spre tanara din Botosani a carei viata depindea de el, cu ajutorul ei.

Nagy Lenke este din Brasov și este licentiată in Stiințe Economice si Administrarea Afacerilor. Are 15 ani de experiență in Resursele Umane, fiind Consultant HR și expert în legislația muncii.
Toata munca ei in ale voluntariatului este legata de o experienta pe care a trait-o in anul 2006. La o consultatie de rutina (ecografie mamara) s-a constat ca „se vede ceva”. Solicitand evaluarea, sfatul a doi medici, raspunsul a fost ceva de genul „pui comprese si va trece”. „Doi ani la rand am facut ceea ce a trebuit sa fac pentru a tine cub control evolutia nodulului. In anul 2008, am plecat spre Cluj unde s-a constatat ca s-ar putea sa fi ajuns prea tarziu la ei. Fara sa cunosc pe nimeni, am intalnit medici de un profesionalism desavarsit, de o omenie rar intalnita si care la acel moment, pentru mine reprezentau TOTUL”, isi aminteste Naky Lenke.

Promisiunea care i-a schimbat viata
Norocul i-a zambit: nodulul pe care medicii l-au scos a fost de natura benigna. Atunci a facut o promisiune care i-a transformat viata. „Am promis lui Dumnezeu ca voi fi recunoscatoare pentru faptul ca mi-a fost alaturi si mai ales pentru faptul ca eu voi putea fi alaturi de familia mea, de fetitele mele dragi. Atunci, am hotarat sa ma implic si sa incerc sa fac ceva pentru oricine ar avea nevoie”.

Asa ca a inceput sa ajute si spune ca nu se mai poate opri. „La un moment dat, o fiinta foarte draga mie, s-a imbolnavit grav, primind un diagnostic cumplit, numit Cancer. Au urmat rand pe rand si alte persoane dragi. Cunoscandu-o pe Oana Gheorghiu de multi ani si afland de implicarea ei, cu voi impreuna, in diverse cazuri si proiecte ale asociatiei Salveaza Vieti, am contactat-o si de atunci continui sa ma implic. Nu ma pot opri!”, spune sigura pe ea Nagy.

Uniti ca sa ajute
Asa ca a inceput sa indrume si sa mijloceasca plecarea unor prieteni in strainatate, unde au fost preluati de alti prieteni. „Acum suntem o mare familie fericita si ne bucuram impreuna de fiecare zi. Nu are importanta ce religie sau etnie avem. Cei ce ne-am unit aveam o singura cauza: salvarea vietii celui drag. Am strans bani! Am batut la toate usile cunoscutilor si prietenii cunoscutilor, fara sa-mi fie jena si rusine de faptul ca cersesc bani pentru a salva viata prietenilor mei. Stiu sigur ca acesta este drumul meu si faptul ca familia mea ma sprijina enorm in aceasta activitate, sunt recunoscatoare lor, voua si bunului Dumnezeu. Fetitele mele au fost crescute in crezul voluntariatului si sunt foarte mandra de ele”.
Geta Roman Neacsu