Noutăţi

Au fost zile pline în secţia de Alzheimer de la Bîrnova! Pentru a putea începe programul nostru de activitate fizică, am avut nevoie de o serie de măsurători la zi ale condiţiei fizice şi stării psihice. Pare simplu să măsori condiţia fizică în cazul unui om tînăr, dar la cei peste 60 de ani, care şi-au petrecut ultimii ani mai mult în pat…a fost o provocare. Într-un final, iată ce am obţinut:


flexibilitate

Evaluarea flexibilităţii 1

Evaluarea flexibilităţii superioare

Performanţa cardiovasculară (prin mers alert într-un anumit interval de timp)

Evaluarea coordonării psihomotorii şi a strategiilor de acţiune (sarcina de a muta multe obiecte de diferite forme şi mărimi). Aici am descoperit lucruri interesante, de exemplu, că persoane cu o disfuncţie cognitivă serioasă pot avea o coordonare mai bună decît cele care şi-au păstrat funcţiile verbal-abstracte sau că creativitatea în rezolvarea unei probleme nu se asociază neapărat cu un limbaj conservat.

În urmă săptămînilor de evaluare individuală, am ajuns la concluziile:

1. Testele standard sunt dificil de folosit pentru toţi vîrstnicii. Fiecare persoană este unică şi înţelege altfel lucrurile.

2. Eticheta de boală psihică nu înseamnă că persoana este incapabilă de…orice.

3. Cu timp şi răbdare, am putut avea o perspectivă realistă asupra a ceea ce pot face, la acest moment, vîrstnicii cu Alzheimer de la Bîrnova.

Ca experienţă personală, am fost surprinsă să observ performanţe psihomotrice foarte bune la persoane la care nu mă aşteptam şi un interes ridicat faţă de sport. În urma evaluării, au rezultat trei grupe cu nivel de fitness diferit. Fiecare va primi un set diferit de exerciţii, în funcţie de nivelul la care este în acest moment. În noiembrie vor fi primele activităţi personalizate: destul de uşoare pentru a fi efectuate, însă care implică un efort fizic relativ.