O casa desenata altfel

O casa, sustinuta de 2 stalpi (mama si tata), la care pe usa intra veniturile  si pe horn ies cheltuielile – asa arata bugetul desenat de o tanara de la Asociatia Raza de Soare.  Ati ghicit: “Realizarea unui buget simplu “a fost lectia care s-a intins pe mai multe ore datorita curiozitatii si dorintei de a stii mai multe a copiilor mei de la Asociatie.

O multime de intrebari au primit raspuns in cadrul acestei lectii: Ce este un buget? Ce sunt cheltuielile si veniturile? Care sunt mai mari, dar mai mici?  Un lucru amuzant a fost cand un copil m-a intrebat cati bani intra intr-un buget…

Am vorbit in lectia urmatoare despre “Facturi si Plati”. Am avut copii care habar nu aveau ce e o factura, astfel incat orele cu acest subiect au acaparat atentia multora. Am vorbit despre continutul unei facturi, despre cine emite facturi, cum ajung ele in casuta noastra postala si ce trebuie sa facem cu ele… Am avut si un joc cu magneti despre venituri: “de unde vin banii si cum ies” la care, pe coloana de venituri trebuia fiecare copil sa puna cuvinte din magneti : salariu, alocatie, dobanda, pensie, iar pe coloana de cheltuieli, trebuia sa puna fiecare copil: facturi, cumparaturi, rate, etc.; Acest joc a fost cu scopul structurarii in mintea lor a celor doua componente ale bugetului familiei.

Apoi am fost cu beneficiarii la banca.Vizita la banca a impresionat copiii nu numai pentru  ca ne-am desfasurat ora in afara centrului, dar si pentru ca aceasta vizita a adus o noutate in viata lor:  cum fac efectiv plata unei facturi la banca.

Ia uitati ce emotionata a fost Gormello cand,  platind o factura la “facturel” (automatul de plati din interiorul bancii) a ramas fara bacnota din mana :)

Stiti care a fost primul lucru ce mi l-au spus copii cand am incercat sa obtin un feedback de la ei in urma vizitei la banca? “Masina aia, de numarat banii,  cati bani numara?” Ramanand cu imaginea caseritei care a numarat in fata lor un teac de bacnote J.

Apoi a inceput o adevarata ora de “debate” despre  bani, buget, venituri, facturi, banca…In ora urmatoare am luat din nou toate monedele si banii de hartie si “ne-am jucat” cu ei simuland o negociere prin vanzare si cumparare,  pentru a ne pregati de Targul de Iarna-targul caritabil anual ce-l organizeaza Asociatia impreuna cu Casa de Cultura a orasului Iernut. Dupa ce “am negociat” o multime de globuri si betele, am incheiat ora impodobind bradul de Craciun cu ele.

Desenele copiilor cu casa reprezentand bugetul familiei, vocabularul imbogatit despre bani,buget, precum si amintirile legate de vizita la banca sunt rezultatele unei luni pline la Asociatie, pline de speranta ca aceste ore incep sa dea rezultatele scontate.