Oamenii din spatele hidroterapiei – III

Am păstrat acest interviu pentru finalul seriei din motive foarte întemeiate. Al treilea și cel mai important om din spatele terapiei prin apă este dr. Ioana Vârtosu, cea care a înființat Asociația Școala mamei Junior și cea care a inițiat tratamentul prin apă, a adunat terapeuți, părinți cu o mare nevoie de ajutor pentru copiii lor și voluntari dornici de a ajuta.

Dr. Ioana Vârtosu nu este o șefă, chiar fiind președinta asociației și inițiatoarea și coordonatoarea multor proiecte în care lucrează cu foarte mulți oameni, ea nu poate fi șefă. Poate pentru că mediul în care ea lucrează nu este unul business și nu urmează aceleași reguli, dar poate mai mult pentru că firea ei nu este de  a supraveghea, certa și aplica sancțiuni, ci este de a încuraja, da sfaturi și ajuta. Cel mai important este modelul personal. După cum chiar ea recunoaște – ,,am avut multe momente de cumpănă; momente în care nu mai știam cum să atrag susținători, voluntari pentru proiecte și atunci mi-am zis că trebuie să învăț ceva din asta; atunci am decis că trebuie să fiu un exemplu care să poată fi urmat și să ducă la rezultatele pe care mi le doream!”

922749_330842500376783_1728441548_n

 

Pe scurt, câteva cuvinte despre tine:

Mă numesc Ioana Vartosu și de profesie sunt medic, de altfel o femeie multitasking care în cadrul Asociației Școala mamei Junior a învățat să facă de de toate, de la PR, marketing, contabilitate, organizare evenimente la a ține seminarii. Ultima specializare este în terapii acvatice.

 

De unde ai aflat prima dată despre hidroterapie?

În anul 2006 am pornit în Timișoara un proiect unic în țară la acea vreme – gimnastica acvatică pentru bebeluși. La prima ședință am avut o fetiță cu tetrapareză care m-a provocat să caut cât mai multe informații în domeniul terapiei prin apă pentru copiii cu nevoi speciale.

 

Care sunt satisfacțiile acestei munci?

Nu m-am implicat în acest proiect pentru recunostință sau ca să mă laud că fac muncă voluntară. De fapt, avem părinți care nu au conștientizat beneficiile acestei terapii sau care nu apreciază efortul nostru, deoarece acesta este „gratis”.

În schimb, am ales să fac asta pentru fiecare copil care este adus la noi cu aceeași motivație, cu același entuziasm pentru că nu reparăm calculatoare, ci ajutăm oameni; astfel, niciodată nu știm care va fi evoluția unui anumit copil. Câteodată, după câteva săptămâni, alteori după 1-2 ani de muncă încep să apară și rezultatele vizibile: copiii încep să meargă singuri pe picioarele lor.

Când a început prima fetiță să meargă eram mai emoționată decât la primii pași ai copilului meu. De câte ori mă gândesc de ce aleg să mă implic în acest proiect am cuvintele mamei ei în minte și mi se face pielea de găină de fiecare dată: „Brianna merge, merge, a făcut primii ei pași!”

Multă lume mă întreabă dacă nu mi-e greu să lucrez cu ei. Nu pot să mint, de multe ori e greu și mi-e greu de fiecare dată când vine un copil nou și îi aflu povestea, dar totul se compensează cu momentele în care ei ne sar în brațe, ne pupă și ne mulțumesc în felul lor, cu ochii lor de copii.

 

10384532_10152540614273227_8271814389060990130_n

 

Ce planuri ai pentru anul acesta legate de hidroterapie?

De la an la an planurile au devenit tot mai îndrăznețe și mai mari. Dacă la început aveam zile în care nu știam dacă avem cum să acoperim costurile de bazin, acum avem susținerea mai multor fundații și sponsori și ne gândim la școala de hidroterapie din România prin care să formăm terapeuți acvatici.

 

Motto-ul tău?

„Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume.” (Mahatma Ghandi)

 

–––––––––––––––––

 

Bucuria Ioanei a crescut de cinci ori deoarece acesta este numărul copiilor care au trecut pe la ea pe la terapie și acum merg! Un articol despre acești copii se găsește pe pagina de noutăți a asociației.

984001_336851569775876_1250814633_n