Pe cont propriu-continuam si in 2014

Seria lectiilor de mini-antreprenoriat sub denumirea Pe cont propriu a debutat la inceput de an 2014 cu o recapitulare. Recapitulare a cunostintelor dobandite de copiii cu nevoi speciale pe parcursul anului trecut. Tinand cont  de aceasta evaluare, am facut planul de lucru pentru acest an.

Am parcurs pe scurt toate temele discutate pe parcursul anului trecut. Ulterior,copiii si tinerii cu dizabilitati au dat « teste » prin jocuri create special pentru acest lucru. De exemplu, i-am pus sa coreleze banii cu diverse lucruri/activitati (fise de lucru). Sa puna ei preturi la…o paine, la o apa, la o bomboana pe bat, la un suc, etc. De asemenea, am completat impreuna pe o tabla magnetica propozitii, cum ar fi « Pretul este….. » «  Vanzare fara………… nu se poate », « La banca putem……….. », « Facturile sunt…………. ». Tot in luna ianuarie, am continuat lectia « Ce este marketingul si la ce ne ajuta ?». Am dat exemple de sloganuri usor de inteles pentru ei, am vorbit despre pozitionarea marfii in magazin- mod de promovare, etc. Le-am dat „tema” sa vina in ora urmatoare cu idei de promovare de acasa : ambalaje, poze a unor produse din reviste, etc. Si si-au facut foarte constiincios tema, implicand desigur parintii :) .Apoi am continuat cu lectia « Abilitatile noastre » . Am gasit in ei dorinta de a fi mereu incurajati sa-si practice abilitatile – nu de asta avem si noi nevoie in viata de zi cu zi ?:). Sfarsitul lunii ne-a gasit dezbatand  tema «  Cum sa te prezinti si sa-ti vinzi creatiile proprii », unde am facut si role-play concret, la un eveniment de strangere de fonduri.

In februarie am inceput cu un mini-curs de dezvoltare personala «  Gandirea pozitiva ». Lectia practic ei au sustinut-o prin modul lor de a fi : permanent pozitivi. « Cum adica sa gandim pozitiv, se poate si altfel ?!» , « Pai daca nu gandesti <corect> nu obtii nimic bun » – acestea au fost cateva din reactiile tinerilor. A fost confirmarea ca acesti copii speciali au doar  gandire si atitudine pozitiva, nu cunosc negativitatea in gandire si actiuni. Apoi am vorbit despre succes. « Succes si gandire pozitiva » a fost un curs in care obiectivul meu era ca acesti tineri sa fie constienti ca au succes in orice intreprind, indiferent cat de greu le este, mentinandu-si o atitudine mentala pozitiva. Am corelat aceasta lectie cu urmatoarea «  Imi vand martisoarele, cum ma prezint ». Au fost role-play-uri legate de ei si martisoarele create de ei la Asociatie. Toate au combinat atitudinea pozitiva, increderea in sine cu succesul obtinut prin « vanzarea » de martisoare. Am continuat cu mini-cursul « Ne promovam noi, creatiile noastre, Asociatia » care a fost ca un training pentru luna martie :), luna dedicata martisorului si mamei. Ei sunt valorosi prin ei insisi, prin faptul ca cerintele lor educative speciale ne fac pe noi, prin munca dedicata lor,  sa le apreciem si mai mult valoarea sufletelor.

Lectiile din aceasta perioada le-am combinat cu ateliele de creatie « Bucurie de Primavara », « Martisorul » , « Ziua Mamei ».

Toate lectiile din aceasta perioada, role-playurile, precum si  atelierele de creatie, au consolidat fundamentul acestui curs -Pe cont propriu. Este curs simplu, de inceput de drum spre independenta, care se dezvolta odata cu progresele copiilor si tinerilor cu cerinte educative speciale. Astfel ca, impreuna, continuam si in 2014 sa invatam sa fim „pe cont propriu”.