Profil Voluntar de Profesie

Numele meu este Petrescu Catalin Andrei si sunt voluntar din noiembrie 2010. Anul acesta am aplicat pentru programul derulat de Fundatia Vodafone Romania si am devenit Voluntar de profesie pentru „Centrul de performanta before& after school CONIL”. In cadrul celor 6 luni ca Voluntar de profesie imi propun sa infiintez un grup (sau mai multe) folk/rock care sa aiba in componenta atat copii cu dizabilitati talentati cat si copii tipici ce provin din medii defavorizate sau doar copii dornici sa ii ajute pe ceilalti sa se integreze social.
Bucuria acestor copii si fericirea ce o simt atunci cand sunt priviti dincolo de dizabilitatile lor este o experienta care mie mi-a schimbat viata. Asadar, aceasta actiune are scopul de a schimba felul cum sunt priviti pe plan social si muzical copiii cu dizabilitati, dar si de a oferi o sansa egala unor tineri ce altfel nu ar avea acces la cursuri si facilitati profesionale. Datorita naturii lui, acest proiect este unic in Romania, nu am avut un model dupa care sa lucram. Acesta a insemnat ca mergem pe o carare nebatuta, motiv pentru care am imbratisat o filosofie inovatoare si anume integrarea copiilor tipici si atipici prin urmarirea unei pasiuni comune: muzica.
Pentru mine, totul a inceput in perioada facultatii, cand o colega care stia de activitatile mele muzicale mi-a propus sa predau ore de percutie unui copil cu dizabilitati. Colega mea era voluntar la “Centrul de performanta before& after school CONIL” unde preda ore de chitara si canto. Asa l-am cunoscut pe Kuky, un copil pasionat de muzica, in mod deosebit de tobe si de rock, dar care sufera de ADHD- o tulburare comportamentala care il impiedica sa se concentreze asupra unei actiuni. Inca din prima zi am format o legatura stransa ce continua si in ziua de astazi.
Din acesta relatie am beneficiat amandoi, eu am invatat sa imi adaptez metodele didactice pentru a usura procesul de invatare, iar Kuky a invatat tehnici de concentrare, a invatat cum sa isi dozeze efortul si cel mai important cum sa se bucure de fiecare ora. In urma acestui proces, am decis sa transform experienta capatata intr-un manual- o metoda de tobe (Despre Ritm si Sincronizare)- pe care am reusit sa o public la sfarsitul anului trecut.
Rezultatele au aparut repede, iar in urma acestei evolutii am decis sa infiintam o trupa cu profil folk/rock in care sa includem copii talentati, atat dintre cei care participau la cursurile gratuite de weekend, cat si copii care au fost selectionati prin auditie.
Multumita echipei de voluntari dedicati, proiectul „CONIL BAND” a avut si inca are succes. Datorita oportunitatii oferite de programul „Voluntar de profesie” urmariam sa preluam conceptul din spatele proiectului „CONIL BAND” si sa-l facem accesibil mai multor beneficiari, atat direct cat si indirect. De asemenea, urmarim sa ajutam cat mai multi copii si adolescenti diagnosticati in spectrul autistic, ADHD, nevazatori, hipoacuzici sau cu grade diferite de retard sa isi urmareasca pasiunea artistica.
Ma astept ca in decursul proiectului sa formam minim o trupa de folk/rock cu care sa repetam constant si sa sustinem concerte cat mai numeroase. Scopul final este ca membrii trupei sa isi urmareasca pasiunea muzicala mult dupa ce acest proiect se va termina si totodata beneficiarii proiectului (atat cei implicati direct, cat si cei implicati indirect: familie, prieteni,etc.) sa inspire mai departe initiative de acest gen.