Record la voluntariat de vacanță

Vara ar trebui să fie sezonul perfect pentru voluntariat: elevii și studenții au vacanțe, cei care lucrează au concediu și cred că majoritatea persoanelor sunt influențate puțin de soare să fie mai relaxate, cu mai multă dorință de a-i ajuta pe alții, de a face lucruri noi. Însă, odată cu începerea verii, la hidroterapie lucrurile au stat fix invers – voluntarii au dispărut (avem și explicație pentru asta – majoritatea persoanelor care au răspuns cu drag anunțurilor noastre de voluntariat au plecat în concediu sau au intrat în vacanță și, nefiind din oraș, au pornit către alte zone ale țării).

După două sesiuni de hidroterapie în care ne-am cam luptat să menținem lucrurile sub control, având foarte mulți copii, dar doar doi sau trei voluntari,am decis că poate ar fi bine să mai încercăm o strigare în mediul online pentru a atrage voluntari. Răspunsurile au fost foarte bune și foarte mulți oameni au răspândit mesajul, astfel că ieri ne-am trezit cu record de voluntari – am avut 19 voluntari, în condițiile în care în mod normal eram maxim zece (în poză nu am reușit să îi prindem pe toți, din păcate). Unii dintre voluntarii de ieri, mai precis patru, au venit din îndepărtata Norvegie pentru a vedea cum este cu voluntariatul în România. Le-a făcut mare plăcere să lucreze cu copii, iar limba nu a fost o barieră. Copiii de la hidroterapie sunt atât de prietenoși și calzi, încât au nevoie doar să vadă că este cineva pentru ei în bazin, care își dorește să îi ajute și asta îi ambiționează și mai mult. Cumva, faptul că voluntarii din Norvegia nu au putut să comunice, a fost un lucru bun pentru copii – am văzut cum au încercat să găsească metode să le arate voluntarilor că pot să se descurce și chiar să îi impresioneze cu abilitățile lor. Un copil chiar și-a exersat engleza în timpul tratamentului, iar mama, care stătea pe margine, a fost foarte mândră și fericită să-l vadă interacționând în acest mod.

11755839_10153142478978227_163462997859751980_n

Ieri a fost și a doua sesiune la care au participat șase copii cu diferite dizabilități care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului și am fost martor direct la cât de bine s-au simțit în apă și ce bucurie le-a adus. Spun martor direct deoarece am lucrat cu Marius, un băiețel cu retard mintal ușor asociat cu elemente de autism, care inițial mi-a zis că îi este frică de apă, dar după 10 minute în care ne-am familiarizat cu apa și i-am explicat cum funcționează ea, a fost atât de curajos că a dorit să renunțe la elementele de plutire ajutătoare și a avut încredere că am grijă de el și nu se poate întâmpla nimic. După alte câteva minute, a început să se ambiționeze și să îmi spună că vrea singur și că e băiat mare, deci ar trebui să poată să înoate – și chiar a putut! Este esențial pentru copiii care vin la noi la terapie să le insuflăm ambiție și ideea că pot face orice își pun în minte, deoarece, din păcate nu aud lucruri încurajatoare prea des și este important, nu doar pentru a le dezvolta o stimă de sine, ci și pentru a-i face să lucreze cu dizabilitatea lor și a o transforma în ceva pozitiv.

11760325_10153142475478227_3724163007964815669_n

A fost frumos să vedem că există multe persoane dispuse să facă voluntariat, în ciuda orei la care avem noi sesiunile de tratament (la prânz), doar că este nevoie de mai multă informare și de impulsionarea persoanelor să facă altceva cu timpul liber pe care îl au. În ultimele luni am observat că există totuși dorința de a ajuta, de a face voluntariat, dar majoritatea persoanelor lucrează foarte mult și oboseala doboară dorința de a veni în ajutor altor persoane. În schimb, am întâlnit și companii care sunt dispuse să lase angajații să facă voluntariat în timpul serviciului sau chiar să inițieze campanii la care să participe cu toții. Din discuții și din experiență știu sigur că voluntariatul nu te obosește, ci te energizează prin faptele bune pe care le faci și îți dă impulsul să continui, din dorința de a ajuta acolo unde este nevoie și a influența și alte persoane să facă la fel.

download