Scrisori informative – o șansă la o viață mai bună

Acesta a fost un obiectiv din proiectul nostru, bine stabilit de la bun început și poate l-am considerat prea ușor. În momentul în care am dorit să-l implementăm ne-am lovit de multe obstacole, dar ca în orice zi din viața unui voluntar de profesie, am și învățat multe lucruri.

Dorința de la bun început a fost să reușim să găsim o metodă prin care să strângem date despre toate asociațiile, fundațiile sau alt fel de organizații din Timiș care oferă servicii și ajutor copiilor cu dizabilități, în funcție de afecțiune. Pe lângă datele acestea, doream să existe și informații preluate direct din lege, care să menționeze pe scurt drepturile unui copil cu dizabilități, pe înțelesul părinților.

Ca să putem implementa proiectul, ne-am dat seama că avem nevoie de mai mult de 1.000 de euro și că ar fi fost bine să nu umblăm la fondurile deja existente în contul asociației, ci să impulsionăm comunitatea să se implice în proiect. Oportunitatea a venit în luna aprilie, când a avut loc un eveniment sportiv, cu scop caritabil (mai bine zis, fiecare participant putea alege un proiect din 11, pe care să-l suțină donând suma de înscriere sau chiar mai mult). Cu ocazia acestui eveniment am sărbătorit și 12 ani de asociație, iar mediatizarea  a fost mai mare, astfel încât am avut în jur de 200 de donatori și sportivi și am reușit să depășim suma propusă inițial.

Având banii și materialele, rămânea modul în care urma să ajungă acestea la părinții din tot județul Timiș care au copii cu dizabilități. Soluția a fost simplă – am semnat un parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timișoara, prin care primeam ajutor ca aceste scrisori informative să ajungă la toate persoanele din baza lor de date (2197).

Totul planificat, a mai rămas să printăm materialele, să le punem în plicuri și să lipim 2200 de timbre și etichete cu adrese (?!?!?!) Și totuși, chiar și partea aceasta a fost simplă. Cu doar o strigare pe Facebook, am reușit să adunam peste 20 de voluntari într-o după-amiază de vineri caniculară (când oamenii ar prefera să meargă de la serviciu direct la terasă). Foarte harnici, ne-am organizat în linii de producție, având la final și un control al calității. Activitatea a fost foarte relaxantă și distractivă, iar pentru că ,,unde-s mulți, puterea crește”, am reușit să terminăm cele 2197 de plicuri în doar o oră și jumătate.

IMG_6136

Cu ajutorul DGASPC și al Poștei Române, în următoarele două săptămâni, toate familiile care sunt înregistrate cu unul sau mai mulți copii cu handicap, vor primi această informare, care sperăm să le facă viața mai bună acestor copii, apelând la serviciile de care au nevoie.

11755741_10153162687323227_7602881433005090261_n