Voluntar de profesie in lumea celor care construiesc

Am ajuns Voluntar de profesie printr-o conjunctura favorabila ce mi-a permis sa dau curs unei dorinte pe care o aveam de cativa ani, dar pe care o tineam intr-un con de umbra deoarece niciodata nu gaseam momentul potrivit. Imi doream sa ma alatur pentru o perioada mai mare de timp unei organizatii non-profit, sa pot participa la o activitate centrata pe un alt sistem de valori, preocupata de identificarea si rezolvarea problemelor vietii comunitare.

Fundatia Vodafone mi-a dat posibilitatea, prin programul „Voluntar de profesie”, sa imi indeplinesc aceasta dorinta, ceea ce inseamna ca pentru o perioada de 6 luni voi lucra in cadrul organizatiei care m-a sprijinit in acest proces, Habitat for Humanity Romania. Ma alatur, astfel, Habitat for Humanity Romania, in misiunea sa de a sprijni oamenii de pretutindeni, din toate paturile sociale, pentru a cladi case, comunitati si sperante si pentru eliminarea locuirii precare sau lipsei de adapost.

In Romania, nevoia de locuire este foarte mare si un numar impresionat de familii nevoiase inca locuieste sub orice standard de locuire imaginabil (cocioabe din carton asfaltat, fara incalzire si fara acces la apa curenta sau wc, case neizolate si fara utilitati corespunzatoare, sau cu utilitati ce s-au degradat atat de mult incat pun in pericol viata celor care traiesc inauntru). In acest context, Habitat for Humanity Romania propune si deruleaza o serie de proiecte orientate pe: constructii si reabilitari de locuinte pentru grupuri marginalizate, locuinte pentru persoane cu dizabilitati si orfani, constructii si reabilitari de obiective comunitare (scoli, gradinite, centre comunitare), precum si actiuni la dezastre.

Mai mult de atat, beneficiarii proiectelor, fie ele persoane individuale, familii sau comunitati sunt incurajate sa participe in calitate de voluntar la realizarea obiectivelor proiectului, ajutandu-i, astfel, sa se simta utili si responsabili, sa deprinda abilitati tehnice, sa isi intareasca spiritul comunitar si sa transmita mai departe o fapta buna, aceasta fiind calea prin care, cu pasi marunti, dar siguri, se „construieste” un om, o casa, o comunitate.

Am inceput activitatea de Voluntar de Profesie in forta si in stil Big Build, evenimentul prin care Habitat for Humanity Romania sarbatoreste ”Ziua Mondiala a Locuirii”, construind si reabilitand impreuna cu voluntari de pretutindeni locuinte si centre comunitare din zone sarace ale Romaniei. Sub sloganul “Mai mult decat case: COMUNITATI”, Big Build s-a derulat anul acesta in perioada 7-11 Octombrie, in satul Vizuresti, judetul Dambovita incercand sa raspunda cat mai bine, in masura posibilitatilor financiare, umane si de timp, nevoilor comunitatii: construirea unei casute de cultura, a unui grup sanitar care sa deserveasca scoala, reabilitarea dispensarului si renovarea gradinitei. Saptamana Big Build a fost foarte incarcata, dar intr-un mod foarte placut. Alaturi de voluntarii nord-irlandezi, care s-au mutat pentru o saptamana la Vizuresti, de comunitatea locala si de echipe de voluntari diferite in fiecare zi, munca de santier a adus tuturor numai satisfactii, a intarit spiritul de echipa si a creat o comunitate diversa si multiculturala. Date fiind importanta si impactul major al proiectului demarat la Vizuresti, voi reveni asupra lui „in episodul urmator”.

Multumesc Fundatiei Vodafone si Habitat for Humanity Romania pentru increderea si pentru sansa acordate de a lua parte la aceasta misiune frumoasa.