Voluntari pentru o generație educată

Și iată cum o veche dragoste pentru lucrul cu cei mici mă aduce pe calea voluntariatului la începutul anului 2013…   îmi place să spun că am fost ”omul potrivit la locul potrivit” deoarece mi se cuibărise în minte ideea de a face voluntariat în școli, iar în câteva săptămâni, în urma unui anunț pe pagina de facebook a Fundației Dezvoltarea Popoarelor am fost acceptată ca voluntar pentru a face temele cu elevii de clasa a IV-a de la Școala nr. 73 București.

Copiii provin din medii defavorizate, din familii cu o situație socio-economică dificilă și care au un risc crescut de a părăsi timpuriu școala, majoritatea de etnie romă.

Încă de la început am conștientizat că va fi o luptă anevoioasă, de lungă durată și care necesită o mare dăruire sufletească, însă am fost mereu optimistă și încrezătoare că ”Da, pot schimba ceva!”. Pe parcursul acestor luni nu m-am lăsat descurajată, din contră, am încercat să mă informez cât mai mult asupra problemelor cu care se confruntă și să caut soluțiile optime. La sfȃrșitul anului școlar 2013 am putut  susține cu mândrie că niște rezultate au fost, chiar într-un procent încurajator.

De programul Voluntar de Profesie am aflat prin intermediul FDP, iar  împreună cu aceasta am decis să aplicăm. Deși interviul prezentării programului se anunța a fi fără prea multe emoții, mi-a fost imposibil ca la masa rotundă, în fața celor 6 doamne din comisie, să nu mă copleșească emoțiile… dar se pare că devotamentul și dorința mea de a ajuta acești copii m-au adus pe pe lista câștigătorilor proiectului :)

Prin acest program, Fundația Vodafone România îmi dă posibilitatea de a mă implica și a contribui la continuarea programelor FDP Școală după Școală și Fundația Realmadrid Școala Socială de Fotbal București prin suportul pe care îl pot acorda participând la diferite activități socio-educative în favoarea copiilor din 5 școli din București, în special Școala nr. 73 și Școala nr. 67. De asemenea, activitatea mea în aceste 6 luni de voluntariat va include promovarea voluntariatului și recrutarea de noi voluntari, și foarte importante pentru sustenabilitatea activităților vor fi acțiunile de fundraising, unele dintre acestea fiind cursuri de limba italiană și română destinate angajaților din firme.

Primele mele zile ca și voluntar de profesie au reprezentat cunoașterea  în detaliu a programelor  în care este implicată FDP, cunoașterea noilor colegi (între noi fie vorba, sunt cu toții tineri, călduroși și cu un devotament pentru sfera socială molipsitor de puternic) și a copiilor înscriși la programele fundației. Încă din prima zi am participat la caravane, la diferite excursii cu scop educativ și de integrare socială destinate copiilor cu risc de abandon școlar, împreună cu departamentul de comunicare am realizat materialele necesare atragerii de noi finanțatori pentru programele organizației.

 

 

 

 

 

 

Excursiile din cele două săptămâni au inclus copiii din 5 școli din Sectorul 3 (școala nr.  22, 67, 55, 73 și 86) înscriși în programele fundației care au putut beneficia de o zi întreagă dedicată zâmbetelor, stării de bine și descoperirii unor noi activități care până la momentul acela erau necunoscute pentru ei. Destinația a fost Argeș, comuna Coșești, unde copiii s-au putut bucura de o liniște aproape ireală, de o natură puțin atinsă de arămiul toamnei, de animalele gospodarilor care își făceau apariția din loc în loc, iar gazdele i-au așteptat cu șorțulețele gata pregătite pentru … olărit ! Da, au fost foarte încântați, roata veche a olarului i-a prins în mrejele ei, fiecare și-a făcut propriul vas, personalizat cu numele fiecaruia, astfel încât la sosirea în București să le poată lua acasă ca suveniruri. Nu au fost mai prejos nici plimbările cu ATV-urile sau tiroliana ….adrenalina i-a cuprins pe toți, nici jocul cu poneiul sau cu mingea pe terenul înverzit.  După binemeritata masă de prânz organizată de călduroasele noastre gazde, ne-am îndreptat către Biserica de lemn, unde preotul împreună cu ghidul acestuia, Sf. Nicolae, ne-au binecuvântat cu povestea acelui loc și diferite pilde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oboseală mare la întoarcere, pesemne că ziua a fost destul de agitată pentru ei, însă să nu strigăm victorie ! agitația se instalează iarăși pană la București, drumul e lung….

Zilele următoare mă voi antrena în echipa prichindeilor de la Fundația Realmadrid Școala Socială de Fotbal București, o să vă tin la curent cu numărul golurilor marcate 😉