Voluntariatul schimba vieti!

Asta am constat pe parcursul celor 9 luni de proiect, inca din primavara, cand am inceput selectia voluntarilor, trainingurile si activitatile in 25 de judete din toata tara!

TrainiTraining Ploiesti 2ng-urile cu voluntarii noi si intalnirile cu cei care au experienta sunt intotdeauna o experienta deosebita, am intalnit oameni de toate varstele, care vor sa schimbe ceva in comunitatea lor, care vor sa ajute si care au ajuns sa iubeasca copiii din centrele de plasament, uneori la fel de mult ca pe ai lor. Cel mai mult mi-a placut faptul ca am avut in program multi tineri deosebiti, de 16-18 ani, interesati sa schimbe lucrurile si foarte bine pregatiti pentru viata. Tineri cu un entuziasm debordant lor si care cu siguranta ii motiveaza pe copiii si tinerii din centre sa isi indeplineasca visele si sa isi gaseasca calea!

Este placut sa vezi ca oamenii vor sa ajute si fac asta prin intermediul nostru, in cadrul programului Ajungem Mari. Deja am devenit o comunitate care in primavara avea peste 500 de membri voluntari, iar in vara deja am ajuns la aproximativ 1300 de voluntari si multe alte persoane care au ajutat copiii din centrele de plasament!

La traininguri si intalnirile lunare obsevam ca voluntarii au nevoie de multe informatii, vor sa gaseasca solutii pentru problemele din sistemul de stat, incearca sa schimbe mentalitati si isi fac planuri pe termen mediu sau lung, chiar daca ei s-au inscris sa mearga la activitati doar un modul, care la noi dureaza 3 luni.

Toti voluntarii au primit cu bucurie si interes informatiile oferite, am facut grupuri de discutii pentru a putea rezolva situatiile intalnite si pentru a putea planifica activitatile potrivite pentru fiecare centru de plasament.

In toate judetele am intalnit oameni foarte implicati, draguti, unii cu experienta in voluntariat, altii cu foarte multe idei si planuri de activitati cu copii, persoane cu varste si profesii diverse (de la 15 ani la 62, medici, profesori, elevi, studenti, procurori, cercetatori, chimisti, artisti, avocati, pensionari etc.)

Pe toti i-a uTraining Galatinit acelasi gand: sa ajute copiii care nu au persoanele dragi langa ei, sa le indrume pasii in viata. Informatiile si cunostintele transmise de voluntari pe parcursul intalnirilor saptamanale sunt primite cu drag si incantare de copiii, ei au nevoie nu numai de informatii, ci mai ales de interactiunea umana. De cineva care sa le spuna ca sunt frumosi, buni, inteligenti, ca pot face lucruri marete, ca pot visa si sa fie incurajati sa isi urmeze aceste vise.

In perioada de inscrieri, datorita faptului ca am avut voluntari care au recomandat programul si le-au spus prietenilor ca acesti copii au nevoie de ajutor, am avut mai multe inscrieri decat ne asteptam, in unele orase a trebuit sa facem si cate 2-3 traininguri ca sa putem sa ii pregatim pe toti cei selectati.

Pentru modulul de vara, au fost inscrieri mai putine, chiar insuficiente in prima faza, in unele judete, chiar daca am promovat pe mai multe canale media si am contactat mai multe institutii de stat si private. Am intalnit directori sau reprezentati ai unor institutii, care au inteles importanta promovarii activitati de voluntariat si de a ajuta copiii din centre, dar am intalnit si persoane foarte sceptice, din pacate. Este dificil sa explici unor oameni care nu inteleg ideea de voluntariat, multi au intrebat: “de ce faceti asta? Nu este statul raspunzator pentru ei?” sau “Oricum nu veti avea rezultate cu ei, nu au nici o sansa”.atelier de creatie Buzau

Din fericire, numarul oamenilor care pot si vor sa ajute, este mai mare decat al celor pesimisti, iar voluntarii Ajungem Mari au invatat sa nu renunte si sa nu se descurajeze. Este o experienta placuta sa incurajezi oameni, sa fii incurajat! Sunt momente cand intalnim situatii dificile, cand nu ii poti ajuta asa cum iti doresti pe copii, cand nu ai spijinul autoritatilor sa faci lucrurile altfel, dar aceste momente trec mai usor daca ai alaturi o echipa de oameni sufletisti si dedicati!