Ziua egalității de șanse

Titlul acestui articol ar fi trebuit să fie mai lung, căci astăzi este Ziua Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, dar nu se rezumă doar la acest lucru. Cu ocazia acestei zile, care a fost stabilită abia în luna martie a acestui an, am luat parte la o discuție foarte interesantă organizată de un ONG din Timișoara printr-un proiect european. Subiectul discuției a fost Egalitatea de șanse – de la concept la realitate și ne-am concentrat foarte mult pe oportunitățile copiilor cu dizabilități în comparație cu cele ale unui copil integru din punct de vedere fizic și intelectual.

Discuția a fost una foarte interesantă și au participat la ea atât cadre diactice din învățământul obișnuit cât și din cel special, o reprezentantă a studenților de la Facultatea de Educație de la Universitatea de Vest,  părinți, reprezentanți ai diferitelor ONG-uri. Fiecare a fost de acord că se fac diferențe foarte mari între copiii sănătoți și cei cu dizabilități și că incluziunea acestora din urmă în învățământul normal este un subiect sensibil. În cazurile în care aceștia se află în centre special create pentru afecțiunile lor, ei se dezvoltă foarte frumos și au o șansă să devină cât de cât independenți la maturitate (bineînețeles, în funcție de gravitatea afecțiunii). Singura problemă în această incluziune este educația oamenilor, cultura, care încă ne fac să ne simțim incomod în preajma unei persoane surde, a unei persoane oarbe, a uneia cu sindrom Down sau a uneia imobilizate în scaun cu rotile.

Prin programul pe care il desfășurăm în cadrul Asociației Școala mamei Junior, terapia prin apă, cred că reușim să facem un pas înainte în incluziunea copiilor cu dizabilități, de această dată într-un sport, care în mod obișnuit este considerat doar pentru persoane sănătoase. Cred că ceea ce reușim noi să facem în fiecare zi de luni, miercuri și vineri este un lucru extraordinar – le dăm ocazia copiilor să ia contact cu apa, să se cunoască reciproc și să o folosească petntru a se simți mai bine și fizic și psihic. Pe lângă aceasta, copiii relaționează unii cu alții, se ambiționează reciproc și, o dată la 6 luni au ocazia să arate comunității locale că și ei pot avea un concurs și ei pot înota cu public și ei merită premii și recunoaștere. Luna viitoare, vor avea din nou ocazia să arate comunității ce copii frumoși sunt și ce abilități nebănuite au.

Poate ar trebui să nu avem neapărat zile speciale în care să ni se amintească de copii cu autism, cu sindrom Down, despre inegalitatea de gen și așa mai departe. Poate ar trebui să începem prin a învăța încă de mici că oamenii se nasc egali și își păstrează drepturile îndiferent de ce le rezervă viața și că respectul este pentru toți cei din jurul nostru, nu doar pentru cei asemănători nouă. Poate mai avem multe de învățat, dar cea mai importantă lecție pentru ziua de astăzi este că nu este nevoie să fim toți la fel pentru a avea dreptul de a trăi la fel și de a ne bucura de aceleași lucruri.

10660341_353664228156367_9059062555337499972_n

10409238_612068545587509_6443569896519350284_n

67345_603624949765202_2175191765536978097_n